نوع بنا : تاريخي

قدمت : ايلخانيان (654-736 ه ق )

اين پل كه روي رودخانه (قزل اوزن) نزديك روستاي قجور از شهرستان بيجار و در مسير جاده كاروان رو زنجان – بيجار واقع شده در 50 كيلومتري شهر بيجار قرار دارد . طول پل با احتساب دو انتهاي آن 104 و حداكثر ارتفاع آن 12 و طول گذرگاه آن 5/6 متر است . اين پل داراي چهار دهانه نسبتا بزرگ با قوس هاي جناغي است و با استفاده از سنگ و ملات ساروج و آجر و گچ ساخته شده است . پل قجور داراي چشمه هاي كوچك تري در دو طبقه است و در ساخت پايه هاي آن سنگهاي حجاري شده به كار رفته است . در سالهاي اخير بر اثر شدت جريان آب رودخانه همه چشمه هاي اين پل به جز يكي خراب شده است . با توجه به نوع معماري آن احتما لا مربوط به دوره ايلخاني است .
آدرس :50 كيلومتري شهر بيجار روي رودخانه (قزل اوزن) نزديك روستاي (قجور)
دسته ها : استان کردستان
1390/7/20 8:52

نوع بنا : تاريخي

قدمت : صفويه (907-1135 ه ق )

اين پل در 15 كيلومتري جاده آسفالته بيجار– تكاب در روستاي (صلوات آباد) روي رودخانه (قزل اوزن) احداث شده است . پل در مسير ارتباطي سلطانيه و زنجان با ديگر شهرهاي غرب كشور از جمله بهار همدان . كرمانشاه و سنندج قرار دارد . تاريخ دقيق ساخت پل مشخص نيست اما از شواهد پيداست كه اين پل با عناصر ويژه دوران صفويه به ويژه سنگهاي حجاري شده و الگو هاي معماري اين دوران احداث و در دوره هاي بعد مرمت شده است .در ساخت اين پل از قوس هاي تيزه دار و سكوهاي متعدد با رعايت كامل اصول پل سازي در معماري ايران استفاده شده است . پل صلوات آباد داراي 9 چشمه با دهانه هاي متفاوت است . طول پل 130 متر و ارتفاع آن به نسبت موقعيت و توپوگرافي محل بين 4/8 تا 12 متر متفاوت است . بر اثر سيلاب هاي سال 1375 شمسي پل دچار تخريب و ويراني بيش از حد شد . عمليات مرمتي و تعميراتي در اين پل از سوي ميراث فرهنگي استان به تازگي پايان يافته است .
آدرس :اين پل در 15 كيلومتري جاده بيجار – تكاب
دسته ها : استان کردستان
1390/7/20 8:52

نوع بنا : تاريخي

قدمت : صفويه (907-1135 ه ق )

در روستاي پير خضر در دو كيلومتري بيجار بقعه اي به همين نام وجود دارد . اين بنا داراي پلان چهار ضلعي با گنبدي شلجمي است كه با سنگ لاشه و آجر خشت و سنگهاي حجاري شده بنا شده و مدفن يكي از عرفا و سادات منطقه معروف به (پير خضر) است . تاريخ سنگ نبشته قديمي روي مزار مشخص نيست اما نوع خط قدمت ساختمان را به دوره صفوي مي رساند . اين بقعه در سال 1378 به وسيله ميراث فرهنگي كردستان به طور كامل مرمت شد .
آدرس :دو كيلومتري بيجار
دسته ها : استان کردستان
1390/7/20 8:52

نوع بنا : تاريخي

قدمت : قاجاريه (1299-1195 ه ق )

بازار بيجار در مركز اين شهر واقع شده و از بقاياي بافت قديمي شهر بيجار به حساب مي آيد . اين بازار شامل يك راسته طولاني شمالي – جنوبي . تيمچه اي به نام (حاج شهباز ) و سرايي به نام سراي (امير تومان) است . امروزه تنها شانزده باب حجره از معماري قديم بازار در دو طرف راسته اصلي باقي مانده و بقيه حجره ها و راسته ها تغيير كرده است . در پوشش مغازه ها از طاق و تويزه استفاده شده است . موقعيت جغرافيايي بيجار كه بر سر راه كردستان و آذربايجان قرار دارد موجب وسعت وگستردگي خاص اين بازار شده است .در گذشته نيز اين بازار به دليل قرار گرفتن در مسير كاروان هاي تجاري از رو.نق قابل توجهي برخوردار بود.تاريخ دقيق ساخت بازار بيجار مشخص نيست ولي با توجه به نوع معماري و بقاياي وضعيت موجود آن به نظر مي رسد كه احتمالا در دوره قاجار ساخته شده باشد .تيمچه حاج شهباز : در ضلع شرقي راسته بازار بزرگ بيجار . تيمجه اي زيبا قرار دارد كه به نام تيمچه (حاج شهباز ) معروف است .اين تيمچه داراي يك فضاي سرپوشيده مركزي است كه حجره هايي در پيرامون آن شكل گرفته است . ويژگي معماري اين تيمچه در نوع قوس ها و كاربندي هايي است كه در سقف آن اجرا شده است .همچنين نورگيرهاي آن در سقف و در تركيب با كاربندي ها . تصويري زيبا پديد آورده كه نشانگر تفكر و ذوق بالا و قابل توجه سراي امير تومان: در ضلع غربي بازار بيجار سرايي قديمي وجود دارد كه در زبان محلي به تيمچه (امير تومان) معروف است . اين سرا به علت مجاورت با پاركي كوچك از موقعيت مناسبي در شهر بيجار برخوردار است .سراي امير تومان داراي يك حياط مركزي با حجره هايي در پيرامون آن است . پلان آن به شكل هشت و نيم هشت است و در يك طبقه با مصالح خشت . آجر و سنگ ساخته شده و به عنوان مكان تجاري قابل توجهي در كنار بازارقديمي بيجار مطرح بود . اين بنا هم احتمالا در دوره قاجار ساخته شده است
آدرس :مركز شهر بيجار
دسته ها : استان کردستان
1390/7/20 8:52

نوع بنا : تاريخي

قدمت : صفويه (907-1135 ه ق )

در فاصله 75 كيلومتري شمال غرب شهر بيجار در روستايي به نام (اوچ گنبد خان) برجي سنگي وجود دارد كه به برج (اوچ گنبد) معروف است . دليل اين كه چرا برخي اين گنبد را (اوچ) سه مي نامند به طور دقيق مشخص نيست . ساختمان برج داراي پلا ن دايره اي از سنگ و ساروج ساخته شده و سقف آن نيز با گنبد شلجمي از سنگ لاشه اي ساخته شده است . ابعاد داخلي برج 30/4 متر و ورودي آن 30/1 متر ارتفاع دارد . عرض ديواره هاي سنگي 90 سانتي متر و ارتفاع برج 6 متر است . از آنجا كه اين برج نيز در مسير كاروان ها قرار داشت به نظر مي رسد كه به عنوان اقامتگاه بين راهي در عصر صفويه ساخته شده و مورد استفاده بود .
آدرس :در 75 كيلومتري شمال غرب شهر بيجار برج (اوچ گنبد خان) قرار دارد
دسته ها : استان کردستان
1390/7/19 9:4

نوع بنا : تاريخي

قدمت : سلجوقيان (429-590 ه ق )

اين برج تاريخي در ضلع غربي روستاي عربشاه از توابع بيجار واقع شده است. فرم مصالح و نوع گنبد كه سابقا بر روي برج استوار بود، نشانگر آثار قرن پنجم و ششم هجري قمري است. در حال حاضر ديوارهاي آجري برج باقي مانده و بخش بزرگي از ساختمان آن قبلا تخريب شده است. بنا به گفته اهالي اين برج به نام باباشاه معروف است و به موجب كتيبه گچي كه با دست بر سر در آن نوشته شده است، در سال 1322 شخصي با نام علي اشرف باني تعمير اين محل شده است. نام اصلي اين شخص علي اشرف ميرزا محمدي عربشاهي است. اين برج آجري متعلق به دوره سلجوقي است.
آدرس :شهر حسن آباد (شهرستان بيجار)
دسته ها : استان کردستان
1390/7/18 13:25

نوع بنا : تاريخي

قدمت : ساسانيان

پل گاران روي رودخانه دايمي (گاران ) چم گاران كه از ارتفاعات بلند و برف گير منطقه (سرشيو) مريوان سرچشمه مي گيرد ساخته شده است . اين پل ارتباط بين دو منطقه (جانوره) و (گاران) در مريوان را فراهم مي سازد . پل در فاصله 12 كيلومتري شرق شهر مريوان و در 900 متري كارخانه آسفالت شهرداري واقع شده است . احداث پل با بسترسازي آغاز و سپس پايه هاي آن ايجاد شده و در ساخت آن ملات سنگ . ساروج و آجر به كار رفته است . براي ساخت پايه هاي پل از سنگهاي تراشيده استفاده شده است . پل داراي دو پايه شش ضلعي در ميان رودخانه و دو پايه متصل به ارتفاعات طرفين رودخانه است و سه دهانه (چشمه) دارد . طول پل 42 عرض آن 5/9 و ارتفاع آن 6 متر است .از آنجا كه اين پل ارتباط مريوان – سنندج را ميسر مي ساخت احتمالا در دوره (واليان اردلان) در زمان صفويه مرمت شده است . پل گاران در زمان ساسانيان ساخته شد و تا سال 1320 شمسي مورد استفاده بود .
آدرس :در 12 كيلومتري شرق شهر مريوان
دسته ها : استان کردستان
1390/7/18 13:25
در يكي از روستاهاي منطقه اورامان و در مرز استان كرمانشاهان . روستايي به نام (بل) واقع است . در كنار اين روستا در جاده اي كه به (كوسه هجيج) منتهي مي شود آبشاري زيبا وجود دارد كه به عقيده كارشناسان داراي آبي عالي براي شرب است . اين آب با فشار زياد و در حجم بسيار از شكاف كوهي بيرون مي ريزد و عظمت و شكوه طبيعت را جلوه گر مي سازد . اين آب در مسير خود به رودخانه سيروان مي ريزد .
آدرس :در روستاي بل واقع در منطقه اورامان (مرز استان كرمانشاهان)
دسته ها : استان کردستان
1390/7/18 13:25
يكي از مكانهاي ديدني استان كردستان آبشار (كويله) است كه در شهرستان مريوان و در مسير مريوان – سقز واقع است . اين آبشار زيبا در فصل بهار از مكان هاي ديدني و زيباي منطقه محسوب مي شود .
آدرس :شهرستان مريوان در جاده مريوان – سقز
دسته ها : استان کردستان
1390/7/17 11:21
يكي از مناطق زيباي استان كردستان منطقه اورامان است كه در شرق مريوان قرار دارد و داراي كوهستانهاي زيبا با پوشش جنگلي است . رودخانه بزرگ سيروان از اين منطقه و دره اورامان عبور مي كند و به رودخانه دياله در عراق مي پيوندد . يادآوري اين مهم ضروري است كه جنگل ها و مناطق بسياري چون جنگلهاي بانه . مريوان و همچنين (دره شاهان ) كه در كنار قلعه (قم چقاي) واقع شده است از مراكز مهم طبيعي استان محسوب مي شود .
آدرس :شرق مريوان
دسته ها : استان کردستان
1390/7/17 11:21
X